Artikel fra Lokal Avisen

Roskilde Dyrskue 2015


Hesteshowet: Man når at tænke "fuck" 25 gange inden man skal ind.

Til Hest: Det store hesteshow på Roskilde Dyrskue er en populær begivenhed, der godt kan give lidt kriller i maven hos deltagerne.


Af Marianne Due

Roskilde: Det store hesteshow er en af Dyrskuets populære attraktioner. 50-60 heste deltager  og Anna Vestergaard fra Dansk Ridekompangi i Græsted har været med flere gange med sine spanske heste. Det skal hun også i år, dog kun i åbningskvadrillen, hvor de mange hesteracer præsenteres. - Det er en særlig oplevelse at være med i hesteshowet, fordi det ikke kun er en selv, der skal præstere. Man skal også have kontakt med sin hest, der er optaget af alt det, der sker omkring den. Man kan godt mærke, at hestene er pressede og man er også selv presset.

- Når man rider rundt på opvarmningsbanen, så når man at tænke "fuck" 25 gange, fordi man kan høre publikum derinde i ringen, mærke hestene og musikken, der brager løs, fortæller Anna Vestergaard begejstret.

- Men lige så snart, man rider igennem lågen, så kan man bare mærke, at hesten er på og klar til at præstere. Så rider den bare. Man oplever, at man kan klare det, og at hesten kan, fortæller hun.

- Så jeg har aldrig oplevet nogen, der har været i ringen for første gang, som ikke ville derind igen.Hestens konge - vild og med stærke nerver

Til Hest: Den spanske hesterace er stamfader til europas hesteracer.


Af Marianne Due

Roskilde: Kongens hest skulle være hvid, den skulle have stærke nerver og så loyal, at den ville bære sin rytter sikkert gennem krigsskuepladsens krudtrøg, kanonskud og dødsskrig. Det blev til hesteracen Pura Raza Espanola, som Anna Vestergaard fra Dansk Ridekompagni i Græsted præsenterer ved Roskilde Dyrskue, og Anna er somme de andre udstillere stolt af sine heste.


- Det, der er sjovt ved de her heste, det er måden, de er kommet rundt i verden. Når den spanske konge indgik handler eller venskaber med andre kongehuse rundt omkring, så forærede han dem de her heste.

Derfor bliver Pura Raza Espanola eller P.R.E. også kaldt for kongernes hest - hestenes konge, forklarer Anna Vestergaard.

- Den spanske hest er stamfader til mange andre hesteracer for eksempel den danske Frederiksborghest, som blev avlet af det danske kongehus. Det særlige ved den her er, at den blev avlet, så uanset hvad der skete omkring den, så ville den være sin rytter hjem. Der findes beretninger om heste, der har båret deres døde konge på ryggen hele vejen hjem, fortæller Anna Vestergaard.

Når det gælder den spanske hesterace, så er det hingstene der tæller, og Anna Vestergaard har ofte fået lidt forskrækkede kommentarer som "Åååhh, den er vist lidt vild den der", men sådan er disse heste bare, fortæller hun med varme i stemmen.

De er "på" når det gælder, men samtidig med nervefaste.

- En dag, hvor jeg red på min hingst i skoven, havde Dong lagt nogle jernplader henover vejen. Jeg kunne godt mærke, at det mente hesten var fagligt. Men da jeg begyndte at tale med den, så gik han ud på pladerne, som jeg bad om, og så bad jeg ham om at "paiffere", der vil sige trave på stedet. Det rungede jo helt vildt, men han gjorde det, og det havde man nok ikke kunnet gøre med andre heste. Men føler, at den passer på en uanset, hvad der sker, fortæller Anna Vestergaard, der blandet andet viser sine heste frem på Roskilde Dyrskue og i den store Kvadrille i det Store Hesteshow.